Winnaar Utrechtse Feestdagenwijn verkiezing 2013

Uitgegeven: 18 december 2013

Maandagavond 16 december vond de eerste editie van de Utrechtse Feestdagenwijn verkiezing 2013 plaats. De verkiezing werd gehouden in Wijncafé Lefebvre aan het Neude middels een blindproeverij van 11 rode wijnen, ingezonden door verschillende wijnwinkels uit Utrecht. Het doel was om de lekkerste Feestdagenwijn van 2013, die in Utrecht te koop is, te verkiezen.

Blind proeven

Om 20.00 uur begon een groep van 8 echte wijnliefhebbers aan een blindproeverij van 11 rode wijnen. Onder deze fijnproevers bevonden zich onder andere de sommeliers van restaurant Het Podium en restaurant De Nederlanden. De wijnen waren ingezonden door gespecialiseerde wijnwinkels uit Utrecht en mochten maximaal een winkelprijs hebben van 15 euro. De opdracht voor de blindproevers was: welke wijn vind jij het lekkerst en zou je ook minder „geoefende" wijndrinkers aanraden voor de komende feestdagen.
Na een spannende avond werd de Poggio Le Volpi Tator Primitivo 2010 uitgeroepen als de Feestdagenwijn van 2013. De wijn was ingebracht door Wijnboetiek Het Gouden Glas.

De top 3 uitslag:
1. Le Volpi Tator Primitivo 2010                          Wijnboetiek Het Gouden Glas
2. Monteabellon 14 Meses en Barrica 2010           Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht
2. Domaine L'ostal Cazes Eclipse 2011                 Wijnhandel van Berkel
3. Becker Landgraff Gau-Odenheimer J2 2011      Kwestie van Smaak

Favoriet

Dat alle wijnwinkels hun best hadden gedaan om hun lekkerste wijn in te zenden was tijdens de avond wel te merken. Alle blindproevers waren in opperste concentratie aan het proeven en waren hard aan het werk om iedere wijn te doorgronden én, voor hun zelf, de lekkerste wijn te belonen met het maximale aantal punten. Af en toe zag je dan ook een goedkeurende blik, van één van de proevers na het nemen van een proefslok. Dankzij de diversiteit aan ingezonden wijnen, was het soms lastig om een duidelijke favoriet uit te kiezen.

Kwaliteit

Uiteindelijk hadden alle proevers toch hun punten kunnen verdelen en konden de punten bij elkaar opgeteld worden. De top 5 van lekkerste wijnen lagen erg dicht bij elkaar en het scheelde dan ook maar een paar punten tussen de nummer 1 en de nummer 5. Er zijn 2 wijnen op nummer 2 beland met hetzelfde aantal punten. Over het algemeen was de kwaliteit van de ingezonden wijnen erg goed en waren alle proevers erg verrast met het hoge niveau van de wijnen.

Winnaar

Er kan er altijd maar 1 de echte winnaar zijn. En dat was de Tator Primitivo van Le Volpi uit het zuiden van Italië. Een volle en stevige wijn met tonen van rijp donker fruit, kaneel en vijgen. Een stevige, maar zachte mondvullende structuur met de smaken van bramenjam, vijgen en een beetje vanille. Echt een wijn voor de feestdagen met heerlijk stuk wild of een goede stoofpot.

Hier de link voor de originele publicatie.

 

 

Overzicht van berichten